Peritoneale dialyse noemen we ook wel buikspoeling. Afvalstoffen en vocht worden uit het lichaam verwijderd door middel van het buikvlies, een buikkatheter en spoelvloeistof. Deze behandelvorm vindt dagelijks plaats en biedt u veel flexibiliteit.

Hoe werkt buikspoeling?

Er zijn verschillende vormen van peritoneale dialyse. Bij peritoneale dialyse wordt gebruik gemaakt van een spoelvloeistof die regelmatig verwisseld moet worden. U kunt vier keer per dag handmatig de vloeistof verwisselen of deze wisseling 's nachts door een machine laten uitvoeren. Ook een combinatie van beide is mogelijk. In het filmpje hieronder kunt u zien hoe een wisseling in zijn werk gaat.

Filmpje: hoe gaat een buikspoeling?

Filmpje: hoe gaat een buikspoeling?

De voordelen

U kunt zelf bepalen waar u dialyseert. Dat kan thuis zijn, maar ook op het werk, op school of op reis. Zo is de dialyse beter in uw leven in te passen. Uw partner of iemand anders in uw omgeving kan de wisseling van de dialysevloeistof uitvoeren als u daar zelf niet toe in staat bent.

Begeleiding en ondersteuning

Elke patiënt die gebruik gaat maken van deze behandeling, wordt eerst door ons opgeleid. U krijgt een training in het centrum op de hoofdlocatie in Groningen. Wanneer u zelf de behandeling niet kunt uitvoeren, trainen wij uw partner of anderen, die u helpen bij de dialyse. Verder houdt ons team goed in de gaten of uw behandeling nog effectief is. Wij bespreken dit met u tijdens de controles op de polikliniek, ongeveer eens in de 6 weken. Zonodig hebben we telefonisch contact met u.

Voorwaarden

Bijna alle patiënten komen voor buikspoeling in aanmerking, tenzij er redenen zijn dit niet te doen. Bijvoorbeeld als u grote buikoperaties hebt gehad of als u regelmatig darmontstekingen hebt. Uw behandelend arts adviseert u hierover. Voor peritoneale dialyse heeft u een buikkatheter nodig. Deze wordt in het UMCG tijdens een operatie geplaatst.

Deze pagina delen: