Bij hemodialyse worden afvalstoffen door een machine uit het bloed verwijderd. Dit gebeurt door middel van een kunstnier, een shunt en spoelvloeistof. Deze dialyse kan thuis plaatsvinden, maar ook op het centrum. Centrumdialyse kan nodig zijn, bijvoorbeeld omdat dat medisch het beste voor u is. U kunt ook zelf de voorkeur geven aan een dialysebehandeling in het centrum.

Dialyse op locatie

Als de dialyse bij ons op locatie plaatsvindt, dan noemen we dit centrumhemodialyse. U kunt in Groningen, Stadskanaal, Scheemda of Assen terecht. Iedere nieuwe patiënt start met de dialyse in Groningen. Hier is een speciale ruimte beschikbaar om, zowel lichamelijk als geestelijk, te wennen aan de dialysebehandeling. Na 10 behandelingen kiest u de definitieve locatie van uw voorkeur. Het kan voorkomen dat op die locatie een wachtlijst bestaat. Het DCG doet er alles aan om ervoor te zorgen dat u zo spoedig mogelijk dialyseert op de locatie die u wenst.

Aandacht voor u

Wij proberen het verblijf tijdens de dialyse voor onze patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Daarom bieden wij een professionele, maar ook een persoonlijke behandeling met aandacht voor u. We kijken met u of u bepaalde stappen in de dialysebehandeling zelf wilt zetten en lichten u voor over hoe de behandeling werkt. We vinden het belangrijk dat u weet wat er gebeurt.

Hoe ziet uw behandeling eruit?

Hoe vaak en hoe lang u moet dialyseren is afhankelijk van een aantal factoren zoals de werking van uw nieren, uw hart en bloedvaten en uw verdere gezondheid. De meeste dialysepatiënten komen gemiddeld drie keer, vier uur per week, op het centrum voor dialyse. Dit is op vaste dagen en vaste tijden. Er is een ochtend- en een middaggroep, waarbij de eerste patiënten rond 08:00 uur starten en de laatste patiënten rond 16:40 uur. De dialysedagen zijn opgedeeld in de groep maandag-woensdag-vrijdag en de groep op dinsdag-donderdag-zaterdag. Op zondag is er overdag geen dialyse. Heeft u eens een andere afspraak op uw dialysedag of -tijd, dan kunt u overleggen over een andere dialysetijd of dag. U komt één keer per half jaar voor een afspraak op de polikliniek om te bespreken hoe het met u gaat.

Arts en verpleegkundige

De behandelend arts stelt het dialysebeleid voor uw dialysebehandeling op. De dialyseverpleegkundige voert uw behandeling uit en krijgt hierbij hulp van de afdelingsassistent. Ook uw eigen bijdrage bij de behandeling is van belang. Iedereen kan bij ons dialyseren. Dialyse is altijd mogelijk. De enige voorwaarde is een goede toegang tot de bloedbaan via een shunt of katheter.

Deze pagina delen: