Ineke Arends

47

Ineke Arends geniet van de flexibiliteit die ze heeft sinds ze thuis dialyseert. Ze gaat regelmatig met haar man naar Duitsland. Verder maakt ze in Musselkanaal graag wandelingen met haar hondje.

Ineke heeft al diabetes sinds ze jong was en stond daardoor al jaren onder controle van een arts. Ze wist ook dat haar nieren minder goed werkten, maar lange tijd hoefde ze niet te dialyseren. In 2015 begon ze bij Dialyse Centrum Groningen met dialyse op het centrum. Een jaar later startte ze met een training om thuis te kunnen dialyseren.

Sinds Ineke thuis dialyseert wil ze echt niet meer anders. Ze heeft veel meer vrijheid dan toen ze op het centrum dialyseerde.
Sinds Ineke thuis dialyseert wil ze echt niet meer anders. Ze heeft veel meer vrijheid dan toen ze op het centrum dialyseerde.

Vrijheid om te winkelen en te wandelen

‘Ik vond het best spannend om thuis te gaan dialyseren’, vertelt Ineke Arends uit Musselkanaal.  ‘Zou het wel lukken met het opbouwen van de machine en het aanprikken van de shunt? Maar sinds ik thuis dialyseer wil ik echt niet meer anders. Ik heb veel meer vrijheid dan toen ik op het centrum dialyseerde. Als ik bijvoorbeeld een keer weg wil, dan kan ik de dialysetijden daar op aanpassen.’

Die flexibiliteit is fijn, want Ineke gaat er graag op uit. ‘Niet meer zo veel als vroeger hoor, omdat ik door de nierziekte niet altijd de volle energie heb. Ik geniet van alles wat nog mogelijk is!’ Dat blijkt ook wel, bij haar thuis in Musselkanaal. Het huis is prachtig ingericht. ‘De spullen haal ik overal vandaan, bijvoorbeeld ook uit Duitsland. Daar gaan we regelmatig winkelen of even de dorpjes in.’ Verder is haar witte Maltezer echt een maatje. Er staan op verschillende plekken in huis mandjes en Ineke gaat graag met het hondje wandelen.‘

Als ik zie wat ik nu weer kan, dan durf ik wel te zeggen dat ik mijn leven door de dialyse, na veel ziek zijn, ook weer deels heb teruggekregen.

Ineke Arends

‘Ik heb mijn leven terug’

Ineke heeft al diabetes sinds ze jong was en stond daardoor al jaren onder controle van een arts. Ze wist ook dat haar nieren minder goed werkten, maar lange tijd hoefde ze niet te dialyseren. 'Dat kwam erg plotseling. Ik werd vrij snel erg ziek en moest uiteindelijk met spoed opgenomen worden in het UMCG. Ik was zo ziek, dat ik over die periode niet zo veel meer weet. Uiteindelijk bleek dat ik moest gaan dialyseren. Ik ben in 2015 bij Dialyse Centrum Groningen met dialyse op het centrum begonnen.

‘Een jaar later begon mijn training voor de thuishemodialyse. Ik ben niet zo’n lezer, dus het ging zeker niet vanzelf. Maar het is gelukt en daar ben ik trots op! Ik dialyseer nu anderhalf jaar thuis. Daarbij ondersteunen mijn man en een dialyse-assistent. Mijn man heeft een technische achtergrond, dus zorgt voor de desinfectie van de machine. De dialyse-assistent helpt me met de rest van de behandeling. Als ik zie wat ik nu weer kan, dan durf ik wel te zeggen dat ik mijn leven door de dialyse, na veel ziek zijn, ook weer deels heb teruggekregen.’

Deze pagina delen: