Thuishemodialyse biedt veel flexibiliteit. Zo hoeft u niet voor elke dialyse te reizen. De momenten dat u dialyseert kunt u aanpassen aan uw eigen leefpatroon. Dit kan overdag, in de avond, maar ook tijdens de nacht zijn. Werk, school en gezin zijn hierdoor beter met de dialyse te combineren. Omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de dialyse, krijgt u snel inzicht in uw eigen dialysebehandeling. 

Kunt u thuis dialyseren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om thuis te kunnen dialyseren. Uw partner of een dialyse-assistent ondersteunt u. Soms is vanuit medisch oogpunt thuisdialyse onmogelijk. Als uw dialyse niet stabiel verloopt, kan dit een reden zijn om de behandeling op één van onze locaties te laten plaatsvinden. Uw behandelend arts adviseert u hierover. Het filmpje hieronder legt u in 3 minuten uit hoe thuishemodialyse in zijn werk gaat.

Animatie 'Hoe werkt thuishemodialyse'

Animatie 'Hoe werkt thuishemodialyse'

Dialyse 's nachts

Als u thuis 's nachts dialyseert is dit erg effectief. Dit komt omdat u langer kunt dialyseren. U kunt meerdere dagen per week, tot aan 8 uur per nacht dialyseren. Deze vorm benadert het functioneren van een gezonde nier het beste. Terwijl u slaapt wordt uw bloed gezuiverd. Als u tijdens de nacht wilt dialyseren is het van belang dat er altijd iemand bij u thuis aanwezig is, bijvoorbeeld uw partner.

Wat regelt het DCG?

Het DCG regelt alles wat nodig is om thuis te dialyseren. Wij leveren een dialysemachine, verzorgen de bevoorrading en het technisch onderhoud. Gemiddeld één keer per zes tot acht weken komt u voor een poliklinische controle naar het DCG. Daar bespreekt u uw persoonlijke situatie met de arts, verpleegkundige, diëtist of medisch maatschappelijk werker.

Ondersteuning

Natuurlijk ondersteunen wij u bij het uitvoeren van de dialysebehandeling. Deze ondersteuning kunt u krijgen van onze dialyse-assistenten. Of misschien wil uw partner u helpen bij het uitvoeren van de behandeling. Hiervoor kunt u samen met uw partner een opleiding krijgen in het DCG.  Wanneer u thuis dialyseert, houdt u op afstand contact met een verpleegkundige. Samen zorgen we ervoor dat uw dialyse zo goed mogelijk verloopt. Voor u thuis gaat dialyseren krijgt u een opleiding. Deze vindt plaats tijdens de dialyse op het DCG. Als uw partner u ondersteunt, komt hij of zij tijdens een deel van de opleiding mee.

Deze pagina delen: