Wanneer u dialyseert, krijgt u te maken met een aangepast dieet. Ook kunt u vaak minder drinken, omdat uw lichaam door de nierziekte het vocht niet meer kwijtraakt. Het dieet is erop gericht om lichamelijke klachten, op korte en lange termijn te voorkomen of te verminderen. U krijgt een dieetadvies op maat, zodat dit voldoet aan uw voedingsbehoefte en aansluit op uw voedingsgewoonten. Hierbij is extra aandacht voor eiwit, natrium, kalium, vocht en fosfaat. Als u al een dieet voor een andere aandoening heeft, dan wordt hier uiteraard rekening mee gehouden.

Smakelijk eten zonder zout

De diëtist kan u niet alleen helpen bij de uitleg over uw dieet maar kan u ook tips geven voor het smakelijk maken van de (warme) maaltijden. Zo kan de diëtist u bijvoorbeeld helpen bij het gebruik van kruiden en specerijen. Daarnaast ontvangt u het boek ‘Eten met Plezier’. In dit dieetboek staat veel informatie over de praktische toepassing van het dieet.

In het kort

Het dieet voor hemodialyse en peritoneale dialyse is vrijwel gelijk. Er bestaan echter kleine verschillen, bijvoorbeeld wanneer u met thuisdialyse langer en vaker dialyseert:

Voedingsstoffen met extra aandacht

  • Eiwit is een belangrijke voedingsstof; het is de bouwsteen voor alle lichaamscellen
  • Natrium is een onderdeel van keukenzout
  • Kalium is een mineraal dat van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt
  • Fosfaat  is een mineraal dat onder andere betrokken is bij de botstofwisseling en komt van nature vooral voor in eiwitrijke voedingsmiddelen

Meer informatie over deze voedingsstoffen kunt u vinden in de informatiekaart 'Uw dieet' hiernaast.

'Uw diëtist geeft u tips voor het smakelijk maken van maaltijden zonder zout'

Melinda Koops
Diƫtist

Drinken

Doordat uw nieren niet meer goed werken, plast u waarschijnlijk minder of niet. Daardoor kunt u het vocht in uw lichaam niet meer goed kwijtraken. In dat geval krijgt u te maken met een vochtbeperking. De hoeveelheid vocht die u mag gebruiken is afhankelijk van uw urineproductie. Tot  ‘vocht’  wordt gerekend: alles wat u drinkt, maar ook fruit en toetjes. De vochtbeperking wordt door sommige patiënten als belastend ervaren.

Deze pagina delen: