Voor uw behandeling heeft u een shunt of katheter. U loopt een risico op infecties.  Zeker wanneer uw shunt aangeprikt wordt voor de dialyse of u de vloeistof wisselt bij buikspoeling, bestaat er kans op besmetting. Dat maakt lichamelijke verzorging en hygiëne extra belangrijk. Hieronder vindt u welke risico's er zijn en wat u daaraan kunt doen:

Schone handen

Tijdens een dialyse is het belangrijk om met schone handen te werken. Wanneer u zelfstandig of met uw partner dialyseert, kunt u met de bijlage onderaan deze pagina zorgen voor de juiste handhygiëne. Daarnaast helpt het wanneer u de volgende tips opvolgt:

  • Houd uw nagels kort geknipt en zorg dat ze schoon en goed verzorgd zijn;
  • Draag geen sieraden om uw pols of vingers;
  • Voordat u de machine opbouwt of gaat aansluiten en afsluiten, zorgt u ervoor dat uw handen gedesinfecteerd zijn met sterilium. Dat doet u door de volgende zeven stappen te volgen:

Shunt en katheter

U kunt zelf problemen met uw shunt of katheter voorkomen. Draag in de buurt van de shunt en katheter bijvoorbeeld niet te strakke kleding en til geen zware tassen met uw shuntarm en pas, zeker in het begin, op met water. Onderaan deze pagina vindt u twee informatiekaarten over de shunt en katheter met uitleg en leefregels.

Deze pagina delen: