Voor uw relatie brengen een nierziekte en dialysebehandeling veranderingen met zich mee. Zowel u als uw partner heeft tijd nodig om de nieuwe situatie een plek te geven. Daarnaast kunt u door uw ziekte of de behandeling moeilijkheden krijgen op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

Mijn partner begrijpt me niet

Iedereen gaat anders om met het verwerken en uiten van gevoelens bij een chronische ziekte. Er bestaat geen ‘goed of fout’. Soms zorgt dit er wel voor dat partners elkaar minder goed begrijpen. De één denkt voor de ander, of andersom, en ineens wordt het lastig om bepaalde gevoelens en gedachten met uw partner te delen. Wanneer u dit merkt, hoeft u daar niet van in paniek te raken. Het hoort erbij. U kunt met medisch maatschappelijk werk bespreken hoe u en uw partner hiermee om kunnen gaan.

Seksualiteit

Nierfalen en de dialysebehandeling kunnen ervoor zorgen dat u zich vermoeider voelt of dat u anders naar uw lichaam kijkt. Ook de medicijnen die u krijgt, kunnen invloed hebben op uw 'zin in seks'. Met name vrouwen kunnen last krijgen van pijn bij het vrijen. Mannen kunnen met erectieproblemen te maken krijgen. Wanneer intimiteit belangrijk is voor u en uw partner, kunnen dergelijke problemen invloed hebben op uw relatie.  Dan kunt u samen terecht bij medisch maatschappelijk werk.

Overwegingen bij kiezen voor dialysebehandeling

Wat u hierboven leest, geldt voor alle dialysebehandelingen. Wanneer u gaat kiezen voor buikspoeling, hemodialyse thuis of hemodialyse op het centrum, dan kunt u het onderstaande plaatje bestuderen. In dit plaatje vindt u de invloed van de verschillende behandelingen op uw relatie en intimiteit.

Deze pagina delen: