Naast uw dialyse kunt u, als uw nierziekte dat toelaat, werken of studeren. Wat voor u mogelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie, uw wensen en behoeften en uw dialysebehandeling. Het DCG ondersteunt u graag bij de keuze wat u naast de dialyse kunt blijven doen.

Verschillen in het kort

Het is naast thuisdialyse en peritoneale dialyse (buikspoeling) gemakkelijker om te blijven werken of studeren dan wanneer u centrumdialyse doet. Dat heeft te maken met de flexibiliteit van de behandeling. Daarnaast kunt u bij deze behandelingen, maar ook bij centrumdialyse 's nachts langer dialyseren, waardoor u zich fitter kunt voelen.

Kan ik blijven werken of studeren?

U mag van uw werkgever verwachten dat hij er alles aan doet om u bij ziekte aan het werk te houden. Van u wordt verwacht dat u probeert aan het werk te blijven. Meestal is het mogelijk om naast de dialyse te blijven werken, volledig of eventueel met minder uren of aangepast werk. Zwaar lichamelijk werk, waarbij u bijvoorbeeld veel tilt, kan lichamelijk moelijker zijn of door de shunt in uw arm onmogelijk. Voor het volgen van een studie geldt ook dat u rekening moet houden met bovenstaande factoren.

Ondersteuning

Wanneer u minder gaat werken of moeite heeft met het volgen van een studie, dan heeft dat misschien gevolgen voor uw toekomst. Dit brengt mogelijk financiële onzekerheid met zich mee. De Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft een Steun en Adviespunt (STAP). Dit adviespunt kan u wegwijs maken in de wet- en regelgeving. Daarnaast kunt u binnen Dialyse Centrum Groningen met vragen altijd terecht bij medisch maatschappelijk werk.

Deze pagina delen: