Vaccinaties hebben bij nierpatiënten soms minder effect dan bij gezonde mensen. Ook het Coronavaccin kan daardoor verminderd werkzaam zijn bij nierpatiënten. Het is op dit moment nog niet bekend of dit ook zo is. Voor onze patiënten is het wel van belang dit te weten en als DCG werken we daarom ook mee aan de Recovac LESS CoV-2 studie die dit gaat onderzoeken. 

Een ander aspect wat in de studie wordt meegenomen richt zich op het voorspellen van het krijgen van Corona na vaccinatie. Er wordt onderzocht of we door middel van het bepalen van antistoffen (eiwitten) in het bloed, kort en langer na vaccinatie, kunnen voorspellen of iemand Corona kan krijgen na vaccinatie.

Helpt u mee?

Nier- of dialysepatiënten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek. Voor de studie zijn wij namelijk op zoek naar patiënten die:

  • Gevaccineerd zijn
  • Jonger dan 80 jaar zijn
  • Twee keer door middel van een vingerprik bloed willen geven, de eerste keer 28 dagen en de tweede keer 6 maanden na vaccinatie. 

Voldoet u aan die criteria en wilt u meehelpen? Dan kunt u zich aanmelden via de website van Recovac.

Voordelen aan meedoen

Meedoen aan het onderzoek is door de vingerprik heel makkelijk en heeft de volgende voordelen:

  • Na de tweede vingerprik krijgt u als patiënt informatie of u zelf antistoffen heeft aangemaakt na de Coronavaccinatie. Hierdoor krijgt u een indruk hoe effectief de vaccinatie bij u geweest is.
  • Wanneer u meedoet aan de studie werkt u  mee aan het verkrijgen van kennis over de werkzaamheid van de Coronavaccinatie bij mensen met een nierziekte.

Meer informatie

De studie is opgezet door alle UMC’s in Nederlands (het Recovac consortium) en wordt uitgevoerd door het UMCG. De studie is van belang omdat het risico op een ernstig verloop van Corona groter is bij mensen met een zwakker afweersysteem zoals onder andere de dialysepatiënten van DCG.

In Europa is in de eerste helft van 2020 onderzoek gedaan naar het verloop van een Corona-infectie bij mensen die dialyseren of een niertransplantatie hebben ondergaan. Deze personen blijken zwaarder te worden getroffen en de kans op overlijden bleek duidelijk verhoogd ten opzichte van mensen met een normale nierfunctie of zonder niertransplantatie. Inmiddels zijn er verschillende Coronavaccins goedgekeurd, maar het is niet bekend hoe effectief deze vaccins zijn bij nierpatiënten.

Voor meer informatie over het onderzoek verwijzen we u naar www.recovac.nl of www.nieren.nl. Aanvullende informatie vind u daarnaast ook in de flyer over de studie

Meer nieuws

Deze pagina delen: