Een bloemetje voor uw mantelzorger?

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorger. Mantelzorgers zijn mensen die  onbetaalde en vaak langdurige zorg dragen voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of bijvoorbeeld hulp bij dagelijkse activiteiten. 

Dit jaar hebben we een leuke actie voor alle mantelzorgers. Omdat wij vinden dat in deze onzekere tijden uw mantelzorger nog wel even extra in het zonnetje mag staan, verloten wij een aantal bossen bloemen. Heeft u een mantelzorger die u graag wilt nomineren voor een bos bloemen? Stuur dan een mail sturen naar communicatie@dcg.nl met daarbij uw verhaal en het adres waar de bloemen naar toegestuurd mogen worden. Uit alle verhalen zullen wij er een paar kiezen die vanuit DCG een bloemetje thuisgestuurd krijgen.

Ondersteunen waar het kan

Een kijkje in de keuken bij een mantelzorger

Ellie Bierma is zo’n mantelzorger. ‘Eigenlijk al 37 jaar’, vertelt Ellie. ‘Mijn man Siebrand loopt al die jaren al bij de Nierfalenpoli van het UMCG. Sinds juni 2019 dialyseert hij bij Dialyse Centrum Groningen.’ Toch heeft Ellie de mantelzorg nooit als zwaar ervaren. ‘Het hoort erbij, je doet wat je kan. Voor mijn man is het erger dan voor mij denk ik altijd maar’, lacht Ellie.

Helpen met de kleine dingen
‘Sinds Siebrand dialyseert is mijn rol als mantelzorger wel wat veranderd. Hij mag bijvoorbeeld niet meer tillen dus dat doe ik nu veel. Dingen zoals boodschappen en spullen verslepen toen we laatst bezig moesten met de vloer in ons huis. Maar ik doe het graag en als ik het niet alleen kan, krijgen we gelukkig veel hulp!’

Wist je dat...

  • 1 op de 3 mensen mantelzorger is
  • Dat zijn in Nederland alleen al ongeveer 4,4 miljoen mensen
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Vijf of op de zes) genieten van de leuke momenten van het zorgen
  • Een op de zes werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Soms mis ik hem
Het ergste vindt Ellie het feit dat ze haar man soms mist. ‘We zijn wekelijks 3 dagdelen bezig met de dialyse.’ Siebrand vult aan: ‘Ja, en soms meer als de taxi te laat of lang onderweg is. Wat nogal eens gebeurd bevestigd Ellie: ‘Dan maak ik me wel eens zorgen, soms duurt het zo lang dat ik me afvraag of alles wel goed gaat. Bovendien is het lastig om met mensen af te spreken omdat we tegenwoordig meer beperkt zijn in onze tijd. Natuurlijk moet de dialyse gebeuren, we hebben geen keus en we zijn blij dat het kan hoor! En ik moet zeggen dat het natuurlijk went, maar ik mis hem soms wel die drie dagen.’

Zet uw mantelzorger in het zonnetje

Veel van onze patiënten hebben ondersteuning in wat voor vorm dan ook. Een partner, kinderen, buren of vrienden. Iedereen kan een mantelzorger zijn in een grote of kleinere rol. Maar wie het ook is en wat hij ook doet, wat extra ondersteuning is altijd fijn! Laat uw mantelzorger weten dat u deze ondersteuning waardeert door een kaart te sturen. U kunt de kaarten downloaden en per mail aan uw mantelzorger sturen. 

Meer weten?

Meer weten over de Dag van de Mantelzorg? Neem eens een kijkje op de website van de Dag van de Mantelzorg. Hier staan ook alle activiteiten die in Nederland worden georganiseerd. 

Deze pagina delen: