Wat is een gezonde leefstijl?

Door gezond te leven kunt u zelf bijdragen aan uw kwaliteit van leven. U houdt uw lichaam en geest dan zo gezond mogelijk. Een gezond gewicht, goede voeding en voldoende beweging dragen bijvoorbeeld bij aan uw gezondheid. Door niet te roken, met mate te drinken en stress te vermijden voorkomt u gezondheidsproblemen.  Het DCG wil u helpen bij het maken van de keuzes die bijdragen aan uw kwaliteit van leven.

Een gezond gewicht, goede voeding en voldoende beweging

De diëtist kan u begeleiden om een gezond gewicht te behouden of te bereiken. Goede voeding voor u als nierpatient betekent aandacht voor eiwit, zout en eventueel vocht en mineralen. Wat dit precies voor u inhoudt, kunt u lezen bij:  Eten en drinken. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op veel organen in het lichaam en zorgt voor behoud van spiermassa en conditie. Wat voldoende bewegen voor u betekent, kunt u lezen bij:  Beweging en sport. Uw arts of diëtist kan met u bespreken welke vormen van bewegen voor u geschikt zijn.

Roken

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Ook voor u als nierpatiënt geldt het advies om niet te roken. Van stoppen met roken zult u snel gunstige effecten merken.  Het draagt sterk bij aan uw gezondheid op lange en korte termijn. Uw (huis)arts kan u helpen om succesvol te stoppen met roken. Voor meer informatie kunt u ook kijken op: http://www.stoppen-met-roken.nl

Alcohol

Matig zijn met alcohol is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. De Gezondheidsraad adviseert om bij voorkeur geen alcohol te drinken en maximaal 1 glas per dag. Overmatig alcoholgebruik vergroot de risico’s op aandoeningen aan hersenen, lever, maag en hart en bloedvaten. Daarnaast kan het gebruik van alcohol de werking van medicijnen beïnvloeden. Uw arts kan u hierover meer vertellen.

Stress

Stress kan vele oorzaken hebben en heeft een sterke invloed op uw gezondheid. Het hebben van een nierziekte kan ook stress geven. Als u stress ervaart, zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan. Uw medische maatschappelijk werker (MMW) kan u helpen om beter om te gaan met stress.

Deze pagina delen: