Zowel met hemodialyse als met peritoneale dialyse (buikspoeling) is het mogelijk om op vakantie te gaan. Daarvoor moet u wel het één en ander organiseren. Met buikspoeling heeft u meer flexibiliteit in bestemmingen, omdat u geen grote machine nodig hebt voor de dialyse. Veel reisorganisaties bieden reizen naar binnen- of buitenland aan waar u terecht kunt in een dialysecentrum voor uw behandeling. Bij Dialyse Centrum Groningen kunt u op alle locaties terecht voor vakantiedialyse.

Verschillen in het kort

Op welke manier u op vakantie kunt gaan, wordt mede bepaald door uw dialysebehandeling:

Hemodialyse

Wanneer u thuis of op het centrum dialyseert kunt u op vakantie naar plekken waar u terechtkunt in een dialysecentrum. Als eerste stap gaat u op zoek naar een vakantiebestemming. U kunt daarvoor de website of vakantiegids van de Nierstichting raadplegen. Ook verschillende grote vakantieaanbieders bieden dialysevakanties. Zodra u gekozen heeft, bespreekt u uw plan met de arts en vraagt u een aantal verklaringen aan.

Peritoneale dialyse

Wanneer u buikspoeling doet, bent u vrijer in uw vakantiekeuze. Belangrijk is dat u op tijd begint met het regelen van uw vakantie. U neemt contact op met de bestemming van uw keuze en de leverancier van uw dialysevloeistof. De leverancier levert uw dialysevloeistof dan op de locatie van uw keuze. Vervolgens vraagt u, bij een vakantie in het buitenland, een aantal verklaringen aan.

Kosten

Uw zorgverzekeraar vergoedt in principe de kosten, soms geldt een eigen bijdrage. Ook de Nierstichting kan, wanneer een vakantie voor u lastig te betalen is, soms een tegemoetkoming geven. Medisch maatschappelijk werk kan u helpen bij de voorbereiding van uw vakantie.

Deze pagina delen: