Voldoende beweging is goed voor uw lichamelijke conditie. Het gaat dan niet alleen om sporten, maar ook om bijvoorbeeld wandelen, fietsen en traplopen. Beweging draagt bij aan spierbehoud en een goede bloeddruk. Hierdoor krijgt u meer energie en zit u beter in uw vel.

Invloed van dialyse op uw lichaam

Bij thuisdialyse en peritoneale dialyse kunt u flexibeler en daarmee, als u dat wenst, langer en vaker dialyseren. Dit kan een positief effect hebben op uw energieniveau.

Tips om in beweging te komen

Thuis

Bewegen kan op vele verschillende manieren. Voor de één is dit dagelijks een stukje wandelen (eventueel met rollator), voor de ander is dit een voetbaltraining. Om bewegen goed vol te houden is het belangrijk om te kiezen wat lichamelijk mogelijk is en wat u leuk vindt. Daarnaast kan het helpen om met iemand af te spreken om samen te bewegen. Dat is gezelliger en werkt stimulerend. U kunt ook onder begeleiding van een fysiotherapeut bewegen. Informeer hiernaar bij een praktijk bij u in de buurt.

Tijdens dialyse

In het dialysecentrum zijn meerdere bedfietsen aanwezig waardoor het mogelijk is om tijdens de dialyse te fietsen. U kunt dan een deel van uw dialysetijd gebruiken om in beweging te zijn. U kunt om een bedfiets vragen bij de verpleegkundigen. Bij thuishemodialyse is het gebruik van een bureaufiets mogelijk.

Waar moet u rekening mee houden?

Er zijn vele vormen van bewegen mogelijk, maar uw dialysevorm kan er voor zorgen dat bepaalde sporten of oefeningen niet geschikt zijn. Als u een shunt heeft, kunt u beter niet kiezen voor een contactsport (bijvoorbeeld judo) of volleybal. Als u peritoneale dialyse doet, is het niet verstandig om zware buikspieroefeningen uit te voeren. De arts kan u vertellen of het verstandig is om te sporten met of zonder dialysevloeistof in de buik. Met uw diëtist kunt u bespreken hoe u dieet en bewegen op elkaar afstemt en van uw maatschappelijk werker kunt u ondersteuning krijgen bij het zoeken van een geschikte sportvereniging.

Deze pagina delen: