Daniël van der Zee

31

2002

Daniël studeert psychologie en houdt van voetbal en fietsen. Om overdag zijn drukke leven te kunnen leiden, dialyseert hij 's nachts in het centrum in Groningen.

Daniël van der Zee is vanaf zijn 17e nierpatiënt en heeft al twee keer in zijn leven een niertransplantatie ondergaan. Nadat na twintig maanden ook de tweede transplantatienier werd afgestoten, dialyseert hij weer in het DCG.

Ervaring Daniël: nachtelijke centrumdialyse

Ervaring Daniël: nachtelijke centrumdialyse

Leven in het teken van sport

Daniël is een sportieve man. Vanaf zijn jonge jaren staat zijn leven voor een groot deel in het teken van de voetbalsport. Als hij niet zelf hoeft te voetballen, is hij scheidsrechter bij de jeugdteams. 'Tuurlijk moet ik altijd goed blijven aanvoelen waar mijn grenzen liggen en soms even rust nemen. Als ik een wat mindere dag heb dan vraag ik de trainer me er een deel van de wedstrijd uit te halen.' Maar ook niet te vaak, beaamt hij, want als aanvoerder van het team kan hij niet gemakkelijk gemist worden. Zijn actieve leven is goed te combineren met de dialysevorm die hij heeft gekozen.

Bij het DCG denken artsen en verpleegkundigen altijd met me mee, zodat ik mijn eigen leven kan blijven leiden!

Daniël van der Zee

Als ieder ander

Volgens een regelmatig patroon dialyseert Daniël om de nacht bij Dialyse Centrum Groningen. 'Ik slaap dan in het dialysecentrum, terwijl de dialysemachine zijn werk doet. Zo voel ik me overdag geen patiënt. Ik doe mijn studie psychologie aan de Rijksuniversiteit, leef mijn leven als ieder ander en heb voldoende tijd voor mezelf. En dat vind ik belangrijk. Het is een uitdaging om steeds te kijken hoever je kunt gaan, niet te veel doen, maar ook niet te weinig, je kunt nog zoveel buiten je ziekte. Je hoeft niet op voorhand te stoppen met sporten of werken, er zijn zoveel variaties mogelijk. Bij het DCG denken de artsen en verpleegkundigen altijd met me mee, zodat ik mijn eigen leven kan blijven leiden.' Verjaardagen vindt Daniël het moeilijkst: “Als dialysepatiënt heb je te maken met een dieet en een vochtbeperking. Als dan de hapjes op tafel staan en de drankjes worden regelmatig bijgevuld, heb je het niet altijd gemakkelijk. Daarbij komt dat er veel mensen denken dat je bij een nierziekte veel moet drinken, terwijl dat voor een dialysepatiënt juist het tegenovergestelde is, namelijk zo weinig mogelijk drinken.

Deze pagina delen: