Diëtetiek

Wanneer u gaat dialyseren, heeft dit invloed op de manier waarop uw lichaam eten en drinken verwerkt. Het kan zijn dat u van bepaalde voedingsstoffen meer of juist minder nodig heeft . Door de dialysebehandeling kan uw eetlust verminderen en daardoor loopt u het risico om ondervoed te raken. Uw diëtist neemt regelmatig de voeding met u door. Vaak mag u naast de dialyse niet meer zo veel drinken als u gewend was. De diëtist geeft u adviezen die zoveel mogelijk aansluiten op wat u gewend bent om te eten en te drinken.

Wat doet de diëtist?

De diëtisten van het DCG zijn gespecialiseerd in voeding en nierziekten. Goede voeding levert een belangrijke bijdrage aan uw conditie en uw kwaliteit van leven. Wat kan de diëtist voor u betekenen?

  • De diëtist adviseert u bij de samenstelling van uw voeding

  • Samen met u maakt de diëtist een persoonlijk dagmenu. Dit dagmenu wordt aangepast als dit nodig is

  • Tenminste één keer per jaar neemt de diëtist met u de voeding uitgebreid door

  • De diëtist bezoekt u regelmatig om samen met u na te gaan of alles naar wens verloopt

  • Als u kiest voor centrumhemodialyse wordt er maandelijks bloed bij u afgenomen. De laboratoriumuitslagen kunnen voor de diëtist aanleiding zijn om vaker bij u langs te gaan

  • Als u kiest voor peritoneale dialyse of thuishemodialyse worden de laboratoriumuitslagen, indien nodig, tijdens het polibezoek besproken

Tijdens het eerste gesprek met de diëtist ontvangt u meer informatie over voeding bij dialyse en de werkwijze van de diëtist.

'Uw diëtist geeft u adviezen die zoveel mogelijk aansluiten op wat u gewend bent om te eten en te drinken'

Deze pagina delen: