De functie van dialyse-assistent (DA)

Binnen onze organisatie is de functie van dialyse-assistent (DA) niet meer weg te denken. De meeste dialyse-assistenten werken op één van onze locaties, waarbij de DA de dialyseverpleegkundige assisteert bij het uitvoeren en bewaken van de hemodialysebehandeling. Een kleine groep werkt bij de patiënten thuis, waarbij de DA de patiënt assisteert bij zijn/haar hemodialysebehandeling. Sinds korte tijd werken een aantal dialyse-assistenten in een combi-functie, zowel op het centrum als bij de patiënten thuis. Een mooie mix waarbij je op het centrum in teamverband werkt en solistisch in een thuissituatie.

Een hemodialysepatiënt dialyseert 3 keer in de week gedurende 3 of 4 uur. Dit kan op één van onze locaties of bij de patiënt thuis. Indien de patiënt kiest voor thuishemodialyse krijgt hij bij ons een training om onder eigen verantwoordelijkheid te kunnen dialyseren met assistentie van een dialyse-assistent en/of partner.

De werkzaamheden op zaal bestaan uit een aantal dialysemachines bedrijfsklaar maken, ontvangen van patiënten, opnemen van bloeddruk en gewicht. Het assisteren bij het aan- en afsluiten van patiënten aan een dialysemachine. Verder wordt samen met de verpleegkundige of de thuishemodialysepatiënt de bloeddruk, de dialysemachine en het welzijn van de patiënt in de gaten gehouden. Daarnaast behoren het (mede) verzorgen van eten en drinken, het op peil houden van voorraad van de materialen, regelen van taxi’s en netjes houden van de dialysezaal tot het takenpakket. Het is een gevarieerde functie, die om een flexibele werkhouding vraagt. Bij de thuishemodialyse is de DA de assistent van de patiënt en zien de werkzaamheden er in grote lijnen het zelfde uit. Hieronder vertelt een DA wat een thuisdialyse en combifunctie inhoudt en hoe zij dit ervaart.

Jolanda vertelt over haar werk als dialyse-assistent

Jolanda vertelt over haar werk als dialyse-assistent

Bij een thuispatiënt duurt een dienst ongeveer 5 uur per dag en wordt de begintijd afgestemd met de patiënt. Op het centrum zijn diensten van 7 uur met een vroege dienst van 7 uur – 14.30 uur of late dienst van 13.30 – 21.00 (kan per locatie iets verschillen). Zondag ben je in principe vrij.
Hieronder vertellen 2 DA's hoe het is om op zaal te werken. 

Alida en Janneke vertellen over hun werk als dialyse-assistent bij DCG

Alida en Janneke vertellen over hun werk als dialyse-assistent bij DCG

Hoe word je dialyse-assistent?

Om alles over dialyse en de bijbehorende vaardigheden/werkzaamheden te leren, wordt er gestart met een intern georganiseerd scholingstraject van ongeveer 9 maanden. De nadruk ligt op werken en leren in de praktijk, aangevuld met een aantal theoriebijeenkomsten en praktijkopdrachten. Na 3 maanden kan een deel van de opleiding in de thuissituatie gaan plaatsvinden.

Om dialyse-assistent te kunnen worden zoeken wij bij voorkeur een verzorgende IG, die het leuk vindt om persoonlijk en langdurig contact met de dialysepatiënt te combineren met technisch handelen. 

Wij leiden nieuwe dialyse-assistenten op, wanneer er formatieruimte is. Het moment daarvoor kan dus heel erg wisselen. De vacature hiervoor verschijnt altijd op onze eigen website en op ZorgpleinNoord.

Wanneer je belangstelling hebt zoek dan contact met personeelszaken@dcg.nl

Deze pagina delen: