Dina van Marle

80 jaar

Dina van Marle was er snel uit. Ze koos voor centrumdialyse en dialyseert drie  middagen per week bij Dialyse Centrum Groningen. De andere dagen brengt ze tijd door met vrienden en familie, speelt ze orgel in de kerk en is ze trouwambtenaar.

Drie dagen per week komt Dina van Marle met de taxi naar het centrum vanuit haar woonplaats Veendam. Op het centrum wordt goed op haar gepast. De dagen dat ze vrij is, geniet ze van wat het leven haar biedt.

Centrumdialyse: Ervaring van Dina

Centrumdialyse: Ervaring van Dina

Vertrouwd op het centrum

'Hier wordt alles voor me geregeld en heb ik geen gedoe. De consequentie is wel dat ik moet reizen, maar dat heb ik er voor over. Op het centrum voel ik me heel vertrouwd en dat bevalt goed.'  Toen ze hoorde dat ze moest gaan dialyseren stond haar leven even helemaal op de kop. `Nierfalen heeft grote impact op je leven, Je wilt nog zo graag heel veel doen en nu kan niet alles meer. Mijn ritme wordt door de dialyse bepaald. Dat was in het begin moeilijk, maar nu kan ik me er meer aan overgeven. Op de dialysedagen doe ik het rustig aan. Tijdens de vrije dagen heb ik meer energie en tijd en doe ik de boodschappen en de administratie en als er niets te doen is, speel ik wat op mijn piano of lees een boek. De weekenden ga ik altijd op stap naar vriendinnen of de kinderen. Ik rijd zelf nog auto.'

Buitengewoon ambtenaar

Ondanks haar hoge leeftijd is mevrouw Van Marle nog regelmatig op het gemeentehuis van Oude Pekela te zien. Ze heeft al twintig jaar stellen uit Oude Pekela en omgeving als buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand getrouwd. Dat is zowel haar werk als hobby. 'Ik ben erg geïnteresseerd in mensen en mag graag observeren. Een huwelijksvoltrekking is heel bijzonder. Ik vind het waardevol om op zo'n belangrijke en blije dag iets te kunnen betekenen voor mensen en probeer altijd een mooie toepasselijke toespraak te maken. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen', aldus mevrouw Van Marle.

Deze pagina delen: