Vanaf 18 tot en met 23 september fietsen patiënten van DCG mee met de Tour de dialyse. Een virtuele fietstocht van Zoutkamp naar Zoutelande. 

Virtueel fietsen

In juli konden sportievelingen meedoen aan de ‘Coast to coast-challenge’ van de Nierstichting. Een fietstocht die liep van Zoutkamp naar Zoutelande. Tijdens deze tour zijn opnames gemaakt van de start, ritten door diverse steden, verzorgingspunten en de finish. Vanaf 18 september kunnen dialysepatienten deze tocht virtueel fietsen tijdens hun dialyse. Deelnemende patiënten zien dan beelden van de tocht tijdens het fietsen op een scherm. Een unieke ervaring!

​​​​​​​Hoe werkt het?

Dialysecentra kunnen een team aanmelden voor de Tour de dialyse. Per centrum mag één locatie meedoen. Bij DCG doet onze locatie Assen mee. Om mee te kunnen doen is een speciale bedfiets en een scherm nodig. De fiets wordt op het voeteneind gemonteerd en is draadloos verbonden met een scherm op een verrijdbaar statief. Tijdens het fietsen ziet de patiënt op het scherm virtueel waar hij of zij langsfietst.

Verschillende etappes

Patiënten op de locatie Assen kunnen de route in 16 verschillende etappes nafietsen, maar iedere patiënt stelt zijn een eigen doel qua afstand en tijd. De meeste etappes zijn tussen de 15 tot 20 minuten, maar er zijn ook langere routes. Doel is uiteindelijk om bewegen tijdens het dialyseren te stimuleren. Het maakt daarbij niet uit of er 1 of 10 etappes worden gefietst. 

Het belang van bewegen

Binnen DCG zijn bewegen en leefstijl altijd al een belangrijk thema's. Bewegen tijdens de dialyse heeft namelijk meerdere voordelen:

  • De bloedsomloop verbetert, waardoor afvalstoffen makkelijker worden verwijderd
  • Fietsen helpt tegen kramp, omdat vocht makkelijker wordt afgevoerd
  • Tijdens het fietsen werkt een patiënt aan conditie en spierkracht

Sponsoren

Iedere patiënt die meedoet kan sponsoren zoeken, maar dat hoeft niet. Patiënten kunnen uiteraard ook meedoen zonder sponsoren te zoeken. Ook kan het team van DCG als geheel worden gesponsord via de teampagina van DCG. Het uiteindelijk bij elkaar gefietste bedrag, wordt gedoneerd aan de Nierstichting.

​​​​​​​Meer weten?

Meer informatie staat op de website van de Tour de dialyse of op de teampagina van DCG.

Meer nieuws

Deze pagina delen: