Eerste vaattoegangsymposium in Groningen

Nooit eerder vond in Nederland een symposium plaats over vaattoegang. Het Dialyse Centrum Groningen (DCG), de dialyseafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Niercentrum hebben samen de primeur. Zij organiseren voor zorgprofessionals het eerste multidisciplinaire Vaattoegang Symposium.

Aanstaande vrijdag 28 oktober is het zo ver. Dan verwachten de organisaties dik tweehonderd bezoekers in het Hampshire Hotel Plaza in het zuiden van de stad Groningen. De bezoekers spelen allen een rol bij de vaattoegang van dialysepatiënten. Ze zijn bijvoorbeeld vaatchirurg, radioloog, nefroloog, röntgenlaborant of dialyseverpleegkundige. De vaattoegang is voor dialysepatiënten onmisbaar om te kunnen overleven.

Shunt is levensreddend

Om te kunnen dialyseren is een goede toegang tot de bloedbaan nodig. De shunt biedt deze toegang. Een shunt is een verbinding tussen een slagader en ader. Tijdens de behandeling wordt de shunt aangeprikt om het bloed met behulp van een machine door een kunstnier te leiden. De kunstnier haalt afvalstoffen uit het bloed. Dit is nodig, omdat de nieren van de patiënt niet meer werken.

Samenwerking is belangrijk

Voordat een patiënt kan dialyseren wordt tijdens een operatie de shunt aangelegd. Dit wordt in het ziekenhuis gedaan. De shunt heeft vervolgens een paar weken de tijd nodig om te rijpen. Daarna kan de shunt gebruikt worden voor de dialyse. Verschillende zorgverleners en organisaties spelen een rol en samenwerking is belangrijk.

Programma

Het programma van het symposium weerspiegelt de werkzaamheden van de verschillende zorgverleners. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over recente ontwikkelingen rond de shuntzorg, virtual reality en over het oplossen van mogelijke problemen. Meer informatie is te vinden via www.dcg.nl/vaattoegangsymposium.   

Meer nieuws

Deze pagina delen: