GRONINGEN - Met borden en in opvallende shirts liepen op 14 maart, World Kidney Day, nierexperts, patiënten en andere afgevaardigden van Dialyse Centrum Groningen (DCG), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Martini Ziekenhuis in optocht door de binnenstad van Groningen. Zij deden dit om aandacht te vragen voor nierziekten. ‘Bijna iedereen eet onbewust teveel zout en kan daardoor nierschade oplopen. We willen mensen hier bewust van maken en wensen gezonde nieren voor iedereen’ Aldus dr. Akin Özyilmaz, internist-nefroloog.

Eindstation van de loop was de Martinikerk. Daar konden de wandelaars, maar ook andere toegestroomde bezoekers langs maar liefst tien informatiekramen. In de kramen lieten medewerkers van de drie niercentra zien hoe je nierschade voorkomt, maar ook hoe de behandeling eruitziet van nierfalen, de ernstigste vorm van nierschade.

Ruim 100 bezoekers kwamen af op de informatiemarkt en publiekslezing. Diëtisten gaven tips om minder zout te eten en verpleegkundigen en een dialysetechnicus demonstreerden de dialysemachine. Voor veel bezoekers was het een eyeopener hoeveel zout er in kant-en-klaar maaltijden zit. Daarnaast was er informatie over niertransplantatie en kon men bij het experimenteel lab meer te weten komen over nieronderzoek. De bezoekers konden ook zelf aan de slag bij het prikken op een neparm. Ook waren leden van de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) aanwezig om bezoekers te vertellen wat zij voor nierpatiënten kunnen betekenen.

Screening op nierschade

Tijdens de publiekslezing benadrukte prof. Dr. Ron Gansevoort het belang van tijdige screening op nierschade. Dit gebeurt nu nog onvoldoende maar is essentieel bij het voorkomen van ernstige nierschade waarbij een nierfunctievervangende behandeling noodzakelijk is. Hij pleit hierbij voor een bevolkingsonderzoek om nierfalen vroegtijdig op te sporen.

Nierfunctievervangende behandelingen

Bij ernstige nierschade kunnen de nieren de schadelijke stoffen niet meer goed uit het bloed halen. Een nierfunctievervangende behandeling is dan noodzakelijk. De meeste dialysepatiënten dialyseren 12 uur per week of meer. Dit heeft een behoorlijke impact op het leven van patiënten. Dialysepatiënten hebben vaak last van bijkomende gezondheidsklachten en vermoeidheid.

Transplantatie

Niertransplantatie is de nierfunctievervangende behandeling met de beste kwaliteit van leven. Helaas is een niertransplantatie niet bij iedereen mogelijk door bijkomende ziekten.

Werken in de nierzorg

Geïnteresseerden in een baan als dialyseverpleegkundige konden terecht bij een informatiestand waar ze een kijkje kregen in het werk van een dialyseverpleegkundige en de opleiding die hiervoor nodig is.

Over World Kidney Day

Elk jaar op de tweede donderdag in maart is het World Kidney Day. Wereldwijd wordt er op die dag aandacht gevraagd voor de nieren. Het thema van dit jaar was ‘gezonde nieren voor iedereen’. Voor meer informatie www.worldkidneyday.nl. DCG, UMCG en Martini Ziekenhuis sloegen tijdens World Kidney Day de handen ineen om aandacht te vragen voor nierziekten en mensen bewust te maken van de gevolgen hiervan.

Meer nieuws

Deze pagina delen: